Opettajan osaamisen kehittymissuunnitelma / Osaamisportfolio



Osaamisportfolio                                                                                                       8.2.2017


Toteuttamistapa on suullinen kerronta.

Mikä opettajan työssä on minulle keskeisintä ?

Opettajan työssä keskeisintä on opettaminen. Opettamisella pyrin siihen, että opetus on selkeää ja että siitä oppii. Opettajan työ on asiakaspalvelua, jossa olen omasta mielestäni hyvä. Olen saanut opettajan työstäni kansalaisopistossa usein hyvää palautetta. Opettajan työ on jatkuvaa itsensä kehittämistä omassa alassani, tietotekniikassa. Samalla ylläpidän omaa osaamistani kehittämällä uusia opetettavia aiheita ja niiden toteutustapoja.
Opettajan työssä tärkeintä on se, että pyrkii monipuolisuuteen ja pois rutiineista. Oma jaksaminen ja työssäviihtyminen ovat tärkeitä. Minulle tärkeää on myös uusien ihmisten ja haasteiden kohtaaminen opettajan työssä. Opettajan työnkuva muuttuu ja tärkeää on pyrkiä ottamaan muutokset haltuun mahdollisimman pian. Tätä on esimerkiksi digiloikka joka tulee olemaan keskiössä kaikessa opetuksessa, tietotekniikan ja sosiaalisen median hyödyntäminen opetustyössä on tätä päivää.

Kuinka ammattipedagogiset periaatteeni näkyvät ohjausta, opetusta suunnitellessani, toteuttaessani ja oppimista ja osaamista arvioidessani ?

Periaatteeni on, että ohjaus ja opetus suunnitellaan mahdollisimman selkeäksi kokonaisuudeksi ja pyrin huomioimaan sen myös aikatauluttaessani opetusta. Kansalaisopiston opettajana olen joutunut arvioimaan mahdollisia opetusaiheita suhteessa kurssin pituuteen. Mielestäni tärkeintä on opettaa yksi ydinasia ennemmin, kuin samassa ajassa 4 vähemmän tärkeää asiaa. Opetuksessa pitää huomioida se kenelle opetetaan. Ikäihmisille ei kannata opettaa montaa asiaa nopeasti, sillä omaksumistahti on erilainen kuin nuorill, samoin on pohjatieto asiaan ja tietotekniset valmiudet.
Osaamista arvioin omassa työssäni puhtaasti havainnoimalla opetusta ja opiskelijoita. Käyn opetuksen aikana kaikkien opiskelijoiden luona katsomassa, ovatko he mukana opetuksessa. Ei kannata rynnätä uuteen asiaan, mikäli edellinenkin on epäselvä.  Kyselen tuntieni aikana usein, miten opiskelijat pysyvät opetuksen mukana. Huomaan, että kahtiajakoa on aina.
Ammattipedagoginen periaatteeni on, että kenenkään opetukseen osallistuvan ei pidä ahdistua, enkä halua ketään säikytellä opetuksen vauhdilla. Mieluummin kertaan asioita, kuin etenen liian nopeasti. Pyrin myös vastaamaan kaikkiin kysymyksiin joita opetuksen aikana tai sen jälkeen ilmenee. Ammattiopistossa opettaminen on toki erilaista. Opiskelijat ovat nuoria, opetuksen arviointiin on omat työkalut ja resursseja arviointiin on enemmän kuin nykyisessä työssäni. Opetussuunnitelma, ohjeet ja arviointi tehdään toki niillä työkaluilla ja aikatauluilla jotka opetukseen on annettu.

Miten ammattipedagoginen ajatteluni on kehittynyt suhteessa osaamistavoitteisiin ?

Osaamistavoitteiden myötä olen huomannut, että kaikki asiat eivät ole itsestäänselviä. Olen saanut paljon lisätietoa opettajan työstä, odotuksista, ohjeista, säännöistä, laeista ja siitä, miten yrittäjyys tulee koko ajan lähemmäksi osaksi opetusta, tätä aluetta varmaan ammattiopetuksen puolella pääsisin kehittämään paljon ja some-merkit tulivat tutuksi, niistä minulta on myös kyselty työpaikallani. Digiloikkaan liittyvät osaamistavoitteet kehittivät minua omassa substanssissani paljon. Monet tehtävät liittyen esimerkiksi tekijänoikeuksiin olivat yllättävänkin haasteellisia, samoin verkkokansion teko ja tiedostojen oikeuksien jakaminen halutulla tavalla, myös pelisuunnittelu oli kehittävä tehtävä. Verkostoitumisen merkitys on tärkeää opettajan työssä ja sitä koetan kehittää koko ajan. Verkostoituminen helpottaa työnhakua, etenkin kun saa suosittelijoita eri koululaitoksista. Olen kehittynyt omasta mielestäni huomioimaan paremmin opiskelijoiden turvallisuuden, psyykkisen ja fyysisen hyvinvoinnin omassakin opetuksessani, joissa ne eivät juuri ole vaarassa. Lait säädökset ja asetukset ovat tärkeä osa opettajan työtä, mielestäni osaamistavoitteissa annetut tehtävät ja lähipäivä aukaisivat minulle paljon uutta tietoa opettajan työstä. Salassapitovelvollisuus on tärkeää. Opettajan pitää tietää ja kehittää itseään opettajaa koskevien lakien osalta paljon. On parempi tietää asiat, ennen kuin niistä joutuu vastaamaan, toimiessaan jollakin tavalla väärin.
Opetuksen suunnittelu, oppimisen arviointi ja palauteosaaminen olivat laajoja kokonaisuuksia ja niiden osalta sain paljon uutta tietoa. Opetuksessa esimerkiksi ydinasiat olivat minulle käsitteenä uusi ja sitä pyrin hyödyntämään jatkossa enemmän. Resurssien puitteissa voi toki lisätä ydinasioiden ympärille lisää opetusta.
Missä osaamisalueissa aion kehittää itseäni jatkossa ?

Kaikki osaamisalueet vaativat kehittämistä, mutta uskoisin että yrittäjyys vaatii eniten kehittämistä vaikka paljon tietoa yrittäjän arjesta ja yrittäjyydestä sain yrittäjyyspäivältä Oulusta, samoin lait, asetukset ja ohjeet vaativat paljon lisäopiskelua, mahdollista tulevaa työpaikkaani ammattiopistoa ajatellen. Digiloikka vaatii jatkuvaa kehittämistä niin kauan kuin opetusta teen, kehittämistä on etenkin verkko-opetusympäristöissä, joihin olen onneksi opintojeni myötä päässyt paremmin sisään. Kehittämistä vaatii myös arviointi- ja palauteosaaminen, sillä niitä osioita en omassa työssäni ole pystynyt kovin monipuolisesti tekemään. Palaute on lähinnä opiston kautta opiskelijoilta tullutta ja sen kautta olen pyrkinyt omaa opetustani kehittämään. En ole kuitenkaan päässyt tutustumaan arviointityökaluihin kuten Webropol.
Ihmisten kohtaaminen on osa-alue, joka kehittyy ajan kautta. Mitä enemmän ihmisiä kohtaa opetustyössä, sitä enemmän oppii ihmisten tavoista oppia, opiskella, persoonasta ja näiden kautta ohjaaminen helpottuu. Kun tuntee opiskelijansa, heidän kanssaan on helpompi tehdä töitä ja miettiä heille parhaat tavat osoittaa osaamisensa ja oppimisensa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti