14.9 Yrittäjyyskasvatuksen tarjoomapäivä Oulussa.
Yrittäjäkasvatuksen päivä avasi monipuolisesti yrittäjän arkea yrittäjien itsensä kertomina. Yrittäjyyskasvastus on aika kaukana omasta opetustyöstäni, mutta tiedän, että yrittäjyyskasvatus tulee olemaan ihan arkipäivää tulevaisuudessa.
Yrittäjäksi ei voi kuitenkaan alkaa kuka vaan. Yrittäjyys vaatii oikeanlaisen ihmisen, joka on määrätietoinen, innovatiivinen, ahkera, täsmällinen ja paljon muuta. Yrittäjäksi monesti kasvetaan yrittäjäperheestä. Toiset alkavat yrittäjäksi vaihtoehtona työttömyydelle.
Yrittäjyyskasvatusta pitäisi kuitenkin lähestyä pehmeiden arvojen kautta Olisi tärkeää aloittaa opetus sillä, miten hienoa yrittäjyys parhaimmillaan on ja miten sen kautta on mahdollista työllistää itsensä. Nuoret säikähtävät, jos heidän haaveilleen omasta yrityksestä lyödään heti jarruja. Jarruja tulee, jos aloitetaan sanomalla, miten kallista yrittäjäksi ryhtyminen on ja miten se vaatii aikaa ja omistautuneisuutta 24/7 ainakin toisinaan.
Toivon osaavani kannustaa nuoria yrittäjäksi aikanani, mikäli ammatillisessa koulutuksessa toimin. Tämä edellyttää perehtymistä paremmin yrittäjän arkeen, vaikka jotakin siitä tiedän omien vanhempieni ja sukulaisteni kautta.
Yrittäjyyskasvatuksen opettaja kertoi, että hänen mielestään opettajan sopii olla hieman hullukin kannustaessaan opiskelijaa yrittämään. Innostusta ei pidä liennyttää sillä, että minkälaista kaikkea byrokratiaa yrittäjä kohtaa aloittaessaan toimintaansa. Oppilaitosten työkoneet ja tuotantovälineet pitäisi valjastaa ympärivuotiseen käyttöön, että opiskelijat voisivat paremmin aloitella omaa yrittäjyyttään tekemällä jotakin tuotteita oppilaitoksen koneilla. Tämä ei vain onnistu, muuten kuin oppituntien aikana ja siinäkin hyvin rajoitetusti. Tilat ja koneet seisovat tyhjillään opetusajan ulkopuolella, huolimatta siitä, että ne ovat isolla rahalla oppilaitokseen hankittuja.
Yrittäjyyspäivänä tehtiin erilaisia ryhmätöitä ja keskusteluja, joihin itsekin pystyin osallistumaan, huolimatta siitä, että yrittäjyys on vierasta.
Keskusteluista poiki paljon hyviä ajatuksia siihen miten yrittäjyyskasvatusta pitäisi edistää ja minkälaisia malleja voisi nuorille olla, kuten start up yritykset tai franchising yritykset. Luennoilla tuli hyvin esille myös mitä kaikkea kanavia alkavalla yrittäjällä on hakea rahoitusta toiminnalleen ja mitkä ovat yrittäjän tukiverkostot.
Yrittäjyyttä moni testaakin jo lapsena myymällä jotakin kotitekoista ruokaa tai leivonnaista tutuille ja sukulaisille. Siinä joutuu laskemaan ainakin paljonko raaka-aineet ja muut valmistuskulut on ja paljonko valmistamiseen kuluu omaa aikaa. Paljonko tulee hävikkiä ja mitä se maksaa yrittäjälle. Yrittäjyys on siis myös laskennallisesti haastavaa toimintaa. Pitää pystyä laskemaan onko yritys kannattava nyt vai onko se kannattava viiden vuoden päästä. Onko yrittäjällä varaa siihen, että yritys alkaa tuottaa voittoa vasta vuoden tai parin päästä sen aloittamisesta. Yrittäjäksi aikovan olisi hyvä opiskella taloutta ja kirjanpitoa, sillä ne ovat elinehtoja yrityksen toiminnalle. Onneksi yritys voi palkata myös tilitoimiston, mutta sen kuukausimaksut ovat aina pois muusta tulosta.
Yrittäjältä vaaditaan myös markkinointitaitoja, että oma yritys näkyisi ulospäin ja että se saisi mahdollisimman laajan asiakaskunnan. Tietotekniset taidot auttavat tässä tosi paljon, ulkopuolisen markkinointitahon käyttö voi tulla kalliiksi. Tulevaisuudessa yritysmuoto menee yhä enemmän mikroyritysten suuntaan, jolloin reilusti yli 90 % yrityksistä on 1 - 9 hengen pieniä yrityksiä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti