perjantai 24. kesäkuuta 2016

22.6 kuudes lähiopetuspäivä

22.6 kuudes lähiopetuspäivä



Alkoi videon katsomisella aiheena läpikäymisen pedagogiikka. Tällainen termi oli ensin ihan vieras. Asiat pitäisi käydä läpi, mutta monesti aika loppuu. Opiskelijat turhautuvat ja opettajaa nolottaa, mikäli asioita ei saada käytyä suunnitellun aikataulun puitteissa läpi. Opetus kärsii ja asiat unohtuvat. Opetuksen laatu kärsii ja oppimista ei tapahdu ollenkaan. Läpikäymisen pedagogiikka pitää pysäyttää ja vaihtoehtona on asioiden käsitteleminen, eli asiat tarkastellaan omakohtaisesti ja asioiden työstämisellä syvällisesti omatoimisesti käsityksiä rakentamalla. Että oppimista tapahtuisi, tarvitaan aikaa oppimiselle ja asian pohtimiselle. Läpikäymisen pedagogiikka perustuu lähimuistiin ja sen vuoksi asiat unohtuvat nopeasti. Opettajan pitää pyrkiä rauhallisuuteen ja siihen, ettei opetuksessa ole kiire.
Omassa työssäni olen saanut paljon hyvää palautetta rauhallisuudesta ja asioiden selkeällä esityksellä, sekä tietoteknisiin kysymyksiin vastaamalla huolimatta siitä, kuuluvatko ne oman kurssini sisältöön vai ei. Käytän myös aikaa tunnin jälkeen yhteisiin kysymyksiin, mikäli minulla on siihen mahdollisuus.

Peruskoulu on siirtymässä ilmiöpohjaiseen opetukseen, jonka merkitys on työelämäläheisyydessä.
Tutustuttiin digipedagogiikkaan ja some-merkkeihin. Digipedagogiikka on aikaisemmin ollut valinnainen aine, mutta nykyisin tekniikan merkitys opetuksessa on niin tärkeä, että se on tullut pakolliseksi osaksi kaikkien opettajien opiskeluun. Digimerkit / verkko-osaamisen merkeissä historiaa on sertifikaattipuolelta esim. Microsoftin kautta jo 80-luvulta. Opiskelussa tehtävät merkit  ovat OPE.fi 1-tason vaatimuksia.

Oppimisympäristöihin vaikutetaan elinkeinotoimijoiden / soten toimijoiden kautta. Opiskelun jälkeen 10 vuoden työkokemuksen jälkeen voidaan puhua ammattimiehestä. Opetitpa mitä tahansa, perustele pedagoginen menetelmä, että oppiminen on kyseisellä keinolla tehokkainta. Keino voi olla kalliimpi menetelmä, mutta paljon tehokkaampi lopputuloksen kannalta. Negatiivinen eroaminen tarkoittaa koulusta pois jäämistä niin, että kukaan ei tiedä poissaolon syytä tai ei ole tietoa minne opiskelija on joutunut. Kyseessä on syrjäytymisen riski. Ohjauksen avulla voidaan pitää kiinni siitä, että opiskelijat eivät katoa oppilaitoksista ja pysyvät koulun tukiverkon piirissä, eivätkä joudu syrjäytymisuhan alle.

Mitä ajatuksia osaamisperusteinen oppiminen on  minussa herättänyt ?
Mielestäni ajatus on tosi hieno. Jos osaat jotakin, ei sitä tarvitse opiskella välttämättä ollenkaan. Riittää kun osoittaa osaamisensa jotenkin. Koulumaailmaan osaamisperusteisuus luo paljon haasteita, etenkin kun resurssit pienenevät ja samaan aikaan pitäisi laadun parantua. Aika näyttää onko se realismia vai ei. Nopeaksi opetustavaksi tällainen menetelmä on omiaan. Tosin kaikki eivät ole samalla viivalla ja toiset oppivat hitaammin. Toisilla voi myös olla aiempaa osaamista mitä toisilla ei ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti