tiistai 14. kesäkuuta 2016

Reformi ammatillisessa oppilaitoksessa

Reformi on valtion kärkihanke jonka tavoitteena on uudistaa koulutus osaamisperusteiseksi ja asiakaslähtöiseksi. Opetushallituksen mukaan  reformi toteutetaan 018 mennessä. Reformin tavoitteena on aikaansaada säästöjä toisen asteen koulutuksessa. Laadullista kehitystä pyritään saamaan aikaan yhä pienenevillä resursseilla yhdessä koulutuksen sidosryhmien kanssa.
Reformi tulee mullistamaan lainsäädännön, tutkinnot, rahoituksen ynnä muut keskeiset opetuksen puitteet. Nykyiset lait yhdistetään uudeksi nuoria ja aikuisia koskeviksi.

Reformin vuoksi henkilökuntaa koulutetaan, että he pystyvät opettamaan uuden opetustavan mukaisesti. Reformi muuttaa opetuksen osaamisperusteiseksi ja vie koulutuksen työpaikoille. Tämä on herättänyt yleisesti huolta siitä, miten resurssit riittävät opetuksen järjestämiseksi. Työnantajat kuitenkin toivovat, että opettajat jalkautuvat, eli käyvät tapaamassa ohjattavia opiskelijoitaan työssäoppimisen jaksojen aikana.

Ongelmana on, että lähiopetuksen määrä vähentyy ja samalla tukea tarvitsevien oppilaiden määrä kasvaa. Koska säästöjä pitää tehdä, pelätään, että voimakkaat säästötoimet aiheuttavat pienille kouluille ongelmia toiminnassaan.

Opettajan rooli muuttuu reformin myötä. Opettajasta tulee valmentaja, oppimisprosessin tukihenkilö, joka pyrkii auttamaan opiskelijaa opinnoissaan, eikä toimi enää perinteisen tiedonjakajan roolissa. Opettajan työssä alkaa korostumaan vahvemmin työelämäyhteyksien ylläpito ja verkostointiosaaminen. Opiskelu siirtyy painottumaan työpaikalla tapahtuvaksi oppimiseksi.

Reformissa on mielestäni se hyvä puoli, että jos opiskelija voi näyttää osaamisensa, hänen ei tarvitse jäädä koululle odottelemaan tunnin päätöstä, vaan pääsee kotiin. Samalla tämän oppilaan kohdalle varattu resurssi voidaan kohdentaa toiselle opiskelijalle, jolla on ongelmia oppimisessa.
Opettajalle tulee uusia haasteita, kun hänen pitää opetella uudenmallinen opettaminen / ohjaaminen ja samalla lisätä tietoutta työ- ja elinkeinotoiminnasta ja verkostoitumisesta. Tällä reformilla on mahdollisuus täsmäkouluttaa nopeammin työntekijöitä työmarkkinoiden tarpeisiin entistä nopeammin. Omassa työssäni tällainen malli ei näy, koska toimin kansalaisopiston opettajana, mutta mielenkiintoinen haaste tästä todella kehittyy sitten, kun olen ammatillisen oppilaitoksen opettaja :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti