tiistai 15. marraskuuta 2016

16.11 Lähiopetuspäivä


16.11 Lähiopetuspäivä,

Yrittäjyyskasvatuksen pedagogisen projektin kysymykset pitää toteuttaa projektin kautta. Nämä kysymykset pitää selittää projektin kautta. Erityisen tuen tarpeessa olevan opiskelijan ohjaaminen edellyttää opiskelijahuoltoa, opettaja joka pystyy pitämään kolme opiskelijaa syrjäytymisestä sivussa, säästää yhteiskunnan varoja palkkansa verran. 2018 rahoituslaki muuttuu, jolloin oppilaitos saa rahaa eri tavalla kuin nyt. Parhaan rahan oppilaitos saa opiskelijoista jotka valmistuvat seuraavan vuoden puolella. Esimerkiksi jos koulu alkaa kesällä, niin joulukuussa valmistuvasta opiskelijasta ei saada kaikkea rahaa.
Erityisen tuen opiskelija opiskelija saa, kun hän saa statuksen erityisen tuen tarpeessa olevaksi opiskelijaksi. Vanhemmilta pitää kuitenkin saada hyväksyntä erityiselle tuelle. Ryhmän ohjaaja esittää, että opiskelija pitää saada erityisopetuksen ohjauksen piiriin. Päätöksen tekee moniammatillinen asiantuntijaryhmä. Esitys käydään läpi ja mikäli hän täyttää lääkärin tekemän diagnoosin, perusteet ovat kunnossa. Mikäli lääkäri ei voi todeta mitään tarvetta, voidaan tarve nimetä muulla syyllä. Elämänhallinnan vaikeus voi antaa oikeuden erityistuen tarpeeseen. Erityisen tuen piiriin kuuluvan opiskelijan rahoitukseen tulee plussaa noin 50 % eli  10 000 + 5000 euroa. Jokaisen laskentapäivän kohdalla pitää tehdä arviointi, tarvitseeko opiskelija enää erityistukea. 2014 ammatillisen opetuksen opiskelijoista 8.4 % tarvitsi erityistukea.Jos määrä menee yli 11 % voidaan epäillä, että oppilaitos rahastaa ylimääräisiä tukia, jotka saadaan jokaisesta erityisen tuen tarpeessa olevan opiskelijan kautta. Nivelvaihetta seuraamalla voidaan tutkia opiskelijan esteitä. Nivelvaiheet ovat koulutusasteesta toiseen siirtymistä. 

Pitkäaikaussairaudet voivat vaikuttaa siihen, että normaaliarki häiriintyy ja opiskelija vaatii erityistukea. Opettajan pitää ryhmäytyä ryhmään, että ryhmässä on auktoriteetti. Näin ei synny kiusaamista, vaikka ryhmässä olisi erityisen tuen tarpeessa olevia opiskelijoita. Opiskelijoista pitää olla kiinnostunut, se herättää kuvan että opiskelijoista välitetään. Opettaja voi esimerkiksi kysyä miten meni, jos opiskelija kertoo lähtevänsä johonkin kilpailuun. Oppimisvaikeudet ja esteet johtuvat aivojen rakenteiden erilaisuudesta, ihmisestä itsestään (masennus,valvominen, päihteet)  ja ympäristöstä (kotiongelmat, kiusaaminen).Lukivaikeutta ei voida koskaan korjata, sitä voidaan helpottaa pyytämällä tarkistamaan tekstin virheet. Erityistukea tarvitsevalle voidaan järjestää opetus mukautettuna, mutta se pitää näkyä myös todistuksessa, että tutkinto on suoritettu mukautettuna. SORA-säädöksistä puhuttiin kesän opinnoissa, tänään niistä sai paljon lisätietoa. SORA-säännöt perustuvat siihen, että voidaan parantaa koulutuksen turvallisuutta ja työelämän turvallisuutta. Ne käsittelevät opiskeluun soveltumattomuuteen liittyviä ratkaisuja. SORA-säännöillä mahdollistetaan se, että opiskelija voi opiskella ammatin,vaikka hänellä on joku rajoittava tekijä kyseiseen ammattiin. Esimerkiksi punavihersokeus ei ole esteenä sähköasentajalle, koska opinnoissa ja nykyisissä sähköjohdoissa ei ole punaista ja vihreää sähköjohtoa joiden yhdistäminen on vaarallista. SORA-säännöksiin sisältyy useita opiskelijan terveydentilan ja toimintakyvyn arviointiin liittyviä säännöksiä.

Yleisesti laitoksen 10 000 € / opiskelija saadusta rahasta hallinto vie vain vajaan 1000 euroa. Opettajalle jää yli 9000 euroa resursesseja oppilasta kohti. Kolmea oppilasta varten on siis varattuna 27 000 euroa. Tätä rahoituksen mallia en tiennyt aikaisemmin. Kadonneet opiskelijat vievät laitoksen opettajalle varattuja resursseja. Ongelmana voi olla, että oppilaitoksen johtaja ei ymmärrä tätä resurssia vaan vetoaa siihen, ettei resursseja ole erityiseen tukeen. Tältä päivältä sain hyvän ohjeen, kuinka toimia, mikäli joku ryhmän opiskelija sairastaa veritautia ja hän saa haavan tunnilla. Harjoittelemalla suojakäsineissä haavan hoitamista on tehokas tapa ehkäistä riskiä, että opiskelijat saavat veritartunnan, lisäksi se, että tautia kantava pitää heti ohjeistaa haavan hoitoon. 
Esteet opiskelulle ja oppimisvaikeudet sinällään olivat kaikki tuttuja. Kotiasioista ei saa tentata, esimerkiksi mitä vanhemmat tekee. Tämä on hyvä tietää, ettei kysele liian henkilökohtaisia vaan yleisesti.  En tiennyt,, että ulkomaalaista ei voi nimetä erityisopetukseen sen perusteella, että hän ei osaa suomea, koska se ei ole äidinkieli. Pitää keksiä muita syitä millä perusteilla hän tarvitsee erityistä tukea. Tunnilla käytiin HOJKS:ia ja mukauttamista, nämä asiat olivat aikaisemmin tuttuja ja niihin olin perehtynyt HOPS:n aiheiden kautta. Tärkeää on kysyä oppijalta, miten hänen oppimisensa voisi sujua parhaiten, mikä olisi mukavinta ja luontevinta.
Opiskelijalla on aina itsemääräämisoikeus, eikä opettaja voi pakottaa opiskelijaa mihinkään. Parempi on suostutella tai esittää pyyntö opiskelijoille paremmin sanankääntein. Puhuimme inkluusiosta, joka tarkoittaa sitä, että kaikilla on oikeus käydä koulua joka on laadukasta ja saada laadukasta opetusta, ja kaikilla on mahdollisuus osallistua. Osallistumisella  voidaan ehkäistään syrjäytymistä. Esteettömyys on tärkeä osa erityistuen tarpeessa olevien opiskelijoiden huomiomisessa. Esteettömyys kaikkinensa on tuttua minulle. En tiennyt että kuraattori ja koulutuspsykologi ovat pakollisia nykyisin kaikissa ammattioppilaitoksissa, jopa opiston sivuhaaroissa, näiden palveluiden järjestäminen on kunnan vastuulla. Sain hyvän neuvon siitä, että jos opettaja käsketään pois, opettajan pitää tehdä raportti välittömästi miksi opiskelija on poistettu ja häneltä pitää pyytää allekirjoitus tälle tapahtumalle. Parempi keino antaa opiskelijalle mahdollisuus käydä vaikka tupakalla ja tulla takaisin. Tässä opiskelijan oikeus opintoon ei katkea opettajan käskystä vaan opiskelijan omaehtoisesta toiminnasta. Opettajan on hyvä muistaa, että opetus on aina avointa ja opettajan pitää päästää jopa satunnaisen kulkijan tulla seuraamaan opetusta, mikäli ulkopuolisesta seuraajasta ei ole vaaraa.

15.11 Lähiopetuspäivä



15.11 Lähiopetuspäivä,

 MO-tehtävä aiheena: Miten rakennetaan yhdessä toimivaa työyhteisöä
Oli Kalamaljamenetelmällä toteutettu tehtävä.  Menetelmässä oli kaksi rinkiä: ulkorinki ja sisärinki. Sisärinki keskustelee aiheesta, ulkorinki kuuntelee. Ryhmälle annettiin keskusteluaika, jonka jälkeen ulkorinki siirtyi sisärinkiin jatkamaan keskustelua aiheesta.
Toimivaa yhteistyötä rakennetaan sillä, että kaikilla on sopiva työkuorma Muutoksessa ja kehityksessä pitää olla muutosmyönteisyyttä. Sitoutuminen yhteisiin tavoitteisiin on tärkeää, samoin työhyvinvoinnista huolehtiminen. Yhteiset arvot ja pelisäännöt auttavat helpottamaan työilmapiiriä. Johtajan läsnäolo toisinaan on tärkeää, samoin alaisten kannustaminen ja heistä huolehtiminen. Yksilötasolla pitää olla myös vaikuttamismahdollisuuksia.

Päivä sinällään koski yrittäjyyskasvatusta ja yrittäjyyttä.
Työelämän muutostrendit: Ilmastosopimukset ja energiamuutokset vaikuttavat. Samoin työntekijöitä jää työttömiksi sitä mukaa, kun koneäly / tekoäly korvaa perustehtävissä ihmisen, esimerkiksi arkistoinnissa. Digitalisoituminen tuo haasteita, mutta sen mukaan on elettävä ja pyrittävä kehittämään tietoteknisiä taitoja. Tekeekö Posti sen, että toimitusmaksut ovat niin kalliita, etteivät suomalaiset verkkokaupat kehity ja lisäänny. Ihmisten pitää olla sosiaalisia ja pystyä toimimaan kaikkien kanssa, eri toimintaympäristöissä. Tämä tuo haasteen jo peruskoulutustasolle, että pystytäänkö opiskelijasta tekemään tällainen tulevaisuuden vaatimusten vuoksi. Ammatit muuttuvat ja etenkin opettajien pitää olla selvillä työelämän vaatimuksista, etenkin ammattioppilaitos- ja ammattikorkeakoulutasolla. Virassa olevan opettajan pitää ottaa itse asioista selvää. Yleisiä työssä tarvittavia valmiuksia ovat oppiminen ja ongelman ratkaisu, aloitekyky, tietotekniikkataidot, viestintä ja mediataidot.
Iltapäivällä tutkittiin ryhmätöissä sitä, miten yrittäjyyskasvatusta pitäisi opettaa eri luokka-asteilla 0-6 luokista korkeakouluun. Mitkä ovat kunkin luokkatason ydintavoitteet yrittäjyys- ja työelämätaitoihin. Mitkä ovat toteuttamiskelpoisia tavoitteita ja mitkä ovat strategian plus- ja miinuskohdat. Yrittäjyyskasvatus kuuluu kaikkiin ammatillisiin perusopetuksen tutkintoihin elinikäisen oppimisen kohdassa. Yliopistoissa urapolun rakentaminen on epäonnistunut, kun maisteriksi valmistunut ei edes tiedä, mihin hän voi mennä töihin. Tämä vaikeuttaa myös yrittäjäksi alkamista. Yrityshautomo on korkeakoulusta valmistuneelle hyvä tapa alkaa yrittäjäksi. Yrittäjyyskasvatuksella pitää pyrkiä siihen, että yrittäjyys nähdään tasavertaisena vaihtoehtona palkkatyölle. Yrittäjyyskasvatus on pitkällä aikavälillä tapahtuvaa asennekasvatusta, vaikka myönteiset arvot ja asenteet säilyvät, mutta tiedot ja taidot voivat unohtua. Yrittäjyys voidaan nähdä toisaalta kansalaiskasvatuksena. EU määrittelee että yrittäjyys on yksilön peruspätevyys, OPM määrittelee että yrittäjyyskasvatus kuuluu osana elinikäiseen oppimiseen. 

Tämän päivän antina sain paljon hyviä ajatuksia yrittäjyydestä ja yrittäjäkasvatuksesta ja hyviä esimerkkejä miksi asia on ajankohtainen. Henkilökohtaisesti yrittäjyys on minulle toisaalta tuttua, toisaalta vierasta. Yrittäjyysmaailmaa olen nähnyt omien vanhempieni puolelta. Lopputuloksena kuitenkin vanhempani tekivät lopulta työuransa enimmäkseen palkkatöissä. Tiedän kuitenkin paljon tapauksia missä yrittäjyys ei ole onnistunut ja sen seuraukset ovat olleet ikäviä. Tämä on jättänyt leiman, että yrittäjyys tuntuu minulle vieraalle. Toisaalta minulta on kysytty alkaisinko yrittäjäksi atk-puolelle. Kilpailu olisi kuitenkin kovaa tässä kaupungissa. Yrittäjyyskasvatuksen opettaminen ei minulle kuitenkaan olisi töissäni ongelma. Tämä opetuksen alue vaatii paljon taustatyötä, että tietää mitä nuori tarvitsee tietää alkaessaan yrittäjäksi. Mitä pitää huomioida, mistä saa rahoitusta, apua, tukea ja niin edelleen.  Innovatiivisuus on sitä, että kehittää uuden tuotteen tai palvelun ja sen saa markkinoitua ja muutettua rahaksi. Tämä ajatus oli minulle uutta. Sisäinen ja ulkoinen yrittäjyys termeinä tulivat tutuksi yrittäjyyspäivällä ja luennolla, samoin omaehtoinen yrittäjyys. Toimivan yrityksen ostaminen asiakkaineen, on hyvä vaihtoehto sille, että aloittaa yrityksen itse. Toimivassa yrityksessä on historia, toimiva konsepti, valmiit asiakkaat ja osaava henkilökunta. Tämä helpottaa yrittäjyyden aloittamista. Toimivasta yrityksestä maksetaan reaaliomaisuudesta, ja toisinaan myös brändistä, ei aina siitäkään.

torstai 3. marraskuuta 2016

3.11. Lähiopetuspäivä,


3.11. Lähiopetuspäivä,

Alkoi Mo-tehtävällä aiheena onnistunut ryhmä. Opetusmetodi oli näyttelykävely, joka oli käsitteenä vieras ja siihen tutustuin ennen tehtävää. Opettajat onnistuivat tekemään MO-tehtävänsä opetusmetodillaan hyvin. Pohdittiin reformin vaikutusta ja mitä siihen liittyvä laki ehdottaa eri asioista. Osaamisperusteinen opetus tulee olemaan haastavaa, sillä opiskelijoilla ei ole osaamista, ei nuorilla eikä välttämättä edes aikuisilla. Tämä tuo haasteen sille, miten opintoja saadaan vietyä eteenpäin. Reformi saattaa johtaa siihen, että syntyy useita yksityisiä koululaitoksia. Koulutuksessa poistetaan ammattialat ja säilytetään vaan ammattitutkinnot. Tämä tuo haasteen sille kuka hanskaa ammattialat, jääkö kaikkien alojen seuraaminen rehtorille, kun ammattialan johtajat poistuvat. Kaikille ammattitutkinnoille tulee yhteisiä pakollisia ammattiopintoja joita voivat olla esimerkiksi yrittäjäkasvatus, sillä parturi- autonasentaja tai eläintenhoitaja voi perustaa yrityksen. Asiakaspalvelu voi olla yhteinen oppiaine, sillä kaikki tarvitsevat asiakaspalvelutaitoja. Putkimies, lähihoitaja tai kampaaja ovat asiakaspalvelijoita.

Oppilaitos voi myöntää tutkintotodistuksen jatkossa. Opetus- ja kulttuuriministeriö tutkii tutkintoon lupaa hakevan taustat oppilaitoksena ja koulutuksen järjestäjän mahdollisuuksista toimia. Ministeriö voi auditoinnin myötä myös viedä oppilaitoksen luvan järjestää koulutusta. Tutkintotoimikunnat lakkaavat ja tilalle tulee työelämätoimikunnat, jotka hoitavat laadunvalvontaa opetusta järjestävien oppilaitosten taholta. Mukautusta voidaan käyttää, mutta ei ammattitutkinnoissa. Työpaikalla järjestetty opetus on oppisopimusta jossa on virka- ja työehtosopimus. Oppisopimus on määräaikainen sopimus, joka yrityksen on hoidettava. Koulutussopimus korvaa työssäoppimisen, ohjaaja ja opettaja ovat vastuussa. Yrittäjän koulutussopimuksessa yrittäjä voi saada siitä korvauksen, eli nostaa palkkaa koulutuksesta. Opintopoluissa pyritään yksilöllisyyteen.

Iltapäivällä tutkittiin, kuinka AMOK -opiskelija voi lähteä opiskelijavaihtoon tekemään työharjoittelua. Yrittäjyys lähtee pääsääntöisesti lähimarkkinoille, eli suomen kieli on tärkein. Kansainvälinen yrittäjä on asia erikseen. 90 % yrityksistä toimii kuitenkin suomenkielisillä markkinoilla. Päivän teemana pohdittiin kansainvälisyyttä ja monikulttuurillisuutta opettajan työssä.
Suvaitsevaisuus ja sidosryhmät korostuvat opettajan työssä. Opettaja voi tarvita toisinaan tulkkia, sillä opiskelija ei puhu välttämättä englantia. Kansainvälisyyttä korostetaan nykyisin paljon. Tämä näkyy opiskelija- ja opettajavaihdoissa. Kansainvälisyys näkyy myös IB-lukioina, jotka tarjoavat englanninkielisen lukion. Samoin ammattikorkeakouluissa on kansainvälisiä tutkintoja. Vieraiden kielten opetus alkaa Suomessa jo peruskoulussa. Monikulttuurisuus on pysyvä osa suomalaisten tulevaisuutta. Ihmisten asenteiden pitää muuttua, huolimatta ennakkoluuloista. Kulttuurierot aiheuttavat ongelmia yleisessä kanssakäymisessä, mutta niistä oppii. Ongelmana voi olla kulttuurieroissa esimerkiksi se, että toisissa kulttuureissa ei arvosteta naisia. Tämä tuottaa ongelmia arkiseen elämään. Lähtökohtaisesti ympäristö ja kulttuuri ohjaa yksittäistä personaa. Etiikka, moraali ja arvot ovat ihan erilaisia eri puolilla maailmaa.
Herätekysymyksinä oli miten opettajan arjessa näkyy kansainvälisyys ja miten monikulttuurisuus näkyy arjessa, ammattikoulussa tai ammattikorkeakoulussa.

keskiviikko 2. marraskuuta 2016

2.11 Lähiopetuspäivä




2.11.2016 Lähiopetuspäivä

Mindmap tehtävä MO.tehtävässä.

Yhteistoiminnallinen oppiminen oli opetuksen aiheena. Aihe avattiin PowerPointiin. Yhteistoiminnallinen oppiminen = oppimista edistävää yhteistyöt. Ohjaajan rooli on todella tärkeä. Ryhmän jäsenillä on positiivinen keskinäisriippuvuus. Jokaisella jäsenellä on oma vastuualueensa. Tavoitteena on yhteinen tuotos, kokonaisuuden oppiminen ja oppiminen kokonaisuudesta.

Hyötyinä ovat.

· erilaisuuksia voidaan hyödyntää

· yksilöllisen taakan keveneminen

· vapaamatkustus vähenee

· toisilta saatu tuki ja kannustus

· positiivinen keskinäisriippuvuus

Esteinä voi olla ryhmän jäsenten epätasa-arvo ja liiallinen yksilöllisyys

Opettajan rooli: opettajan pitää tehdä paljon pohjatyötä, ottaa vastuu suunnittelusta ja tarkoituksenmukaisesta oppimisympäristöstä. Ohjeistus pitää olla selkeä, samoin tehtävänanto. Ryhmiä pitää tarkkailla, ja tarvittaessa puuttua toimintaan ja kannustaa. Aiheesta keskusteltiin parin kanssa, parikeskustelusta siirryttiin ryhmätyöhön. Ryhmätyön jälkeen kerättiin ryhmistä porinaryhmä, joka esitteli ryhmien lopputulokset. Opettajan tehtävä on auttaa ryhmäläisiä, että yhteistoiminnallinen oppiminen onnistuisi. Ohjaaminen vie paljon aikaa, mikäli ryhmä on iso. Opettajan pitää tuntea ryhmäläiset ja mieluiten muodostaa itse ryhmät. Opettajan pitää tuntea opiskelijat, että ryhmissä on sellaisia henkilöitä, jotka voivat tarvittaessa tukea toisiaan. Tunnilla katsottiin taulukkoa opettajien pätevyyksistä eri oppiasteilla ja eri tehtävissä. Erityisopettajista kaikki vuonna 2013 olivat päteviä työssään. Rehtoreista 17/18 oli opettajakelpoisia.

Iltapäivällä ryhmätöissä pohdittiin mitä on etiikka, moraali, arvot ja arvo-osaaminen. Miten ne näkyvät omassa työssä. Eeettisyydestä on hyvä muistaa, että opettaja on vallankäyttäjä ja suuri esimerkki. Opettajan ulkoinen olemus ja esimerkki on tärkeämpi, kuin se mitä hän sanoo. Kasvatuksessa ja opetuksessa esiintyy aina kysymykset oikeasta ja väärästä, tasapuolisuudesta, erilaisuuden kohtaamisesta ja pyrkimisestä hyvään.  Luottamus opettajan eettisyyteen näkyy opetussuunnitelma-ajattelussa, opiskelijoiden arviointikulttuurissa ja koulutuksen 
tarkastustoiminnassa.