torstai 3. marraskuuta 2016
3.11. Lähiopetuspäivä,
3.11. Lähiopetuspäivä,
Alkoi Mo-tehtävällä aiheena onnistunut ryhmä. Opetusmetodi oli näyttelykävely, joka oli käsitteenä vieras ja siihen tutustuin ennen tehtävää. Opettajat onnistuivat tekemään MO-tehtävänsä opetusmetodillaan hyvin. Pohdittiin reformin vaikutusta ja mitä siihen liittyvä laki ehdottaa eri asioista. Osaamisperusteinen opetus tulee olemaan haastavaa, sillä opiskelijoilla ei ole osaamista, ei nuorilla eikä välttämättä edes aikuisilla. Tämä tuo haasteen sille, miten opintoja saadaan vietyä eteenpäin. Reformi saattaa johtaa siihen, että syntyy useita yksityisiä koululaitoksia. Koulutuksessa poistetaan ammattialat ja säilytetään vaan ammattitutkinnot. Tämä tuo haasteen sille kuka hanskaa ammattialat, jääkö kaikkien alojen seuraaminen rehtorille, kun ammattialan johtajat poistuvat. Kaikille ammattitutkinnoille tulee yhteisiä pakollisia ammattiopintoja joita voivat olla esimerkiksi yrittäjäkasvatus, sillä parturi- autonasentaja tai eläintenhoitaja voi perustaa yrityksen. Asiakaspalvelu voi olla yhteinen oppiaine, sillä kaikki tarvitsevat asiakaspalvelutaitoja. Putkimies, lähihoitaja tai kampaaja ovat asiakaspalvelijoita.
Oppilaitos voi myöntää tutkintotodistuksen jatkossa. Opetus- ja kulttuuriministeriö tutkii tutkintoon lupaa hakevan taustat oppilaitoksena ja koulutuksen järjestäjän mahdollisuuksista toimia. Ministeriö voi auditoinnin myötä myös viedä oppilaitoksen luvan järjestää koulutusta. Tutkintotoimikunnat lakkaavat ja tilalle tulee työelämätoimikunnat, jotka hoitavat laadunvalvontaa opetusta järjestävien oppilaitosten taholta. Mukautusta voidaan käyttää, mutta ei ammattitutkinnoissa. Työpaikalla järjestetty opetus on oppisopimusta jossa on virka- ja työehtosopimus. Oppisopimus on määräaikainen sopimus, joka yrityksen on hoidettava. Koulutussopimus korvaa työssäoppimisen, ohjaaja ja opettaja ovat vastuussa. Yrittäjän koulutussopimuksessa yrittäjä voi saada siitä korvauksen, eli nostaa palkkaa koulutuksesta. Opintopoluissa pyritään yksilöllisyyteen.
Iltapäivällä tutkittiin, kuinka AMOK -opiskelija voi lähteä opiskelijavaihtoon tekemään työharjoittelua. Yrittäjyys lähtee pääsääntöisesti lähimarkkinoille, eli suomen kieli on tärkein. Kansainvälinen yrittäjä on asia erikseen. 90 % yrityksistä toimii kuitenkin suomenkielisillä markkinoilla. Päivän teemana pohdittiin kansainvälisyyttä ja monikulttuurillisuutta opettajan työssä.
Suvaitsevaisuus ja sidosryhmät korostuvat opettajan työssä. Opettaja voi tarvita toisinaan tulkkia, sillä opiskelija ei puhu välttämättä englantia. Kansainvälisyyttä korostetaan nykyisin paljon. Tämä näkyy opiskelija- ja opettajavaihdoissa. Kansainvälisyys näkyy myös IB-lukioina, jotka tarjoavat englanninkielisen lukion. Samoin ammattikorkeakouluissa on kansainvälisiä tutkintoja. Vieraiden kielten opetus alkaa Suomessa jo peruskoulussa. Monikulttuurisuus on pysyvä osa suomalaisten tulevaisuutta. Ihmisten asenteiden pitää muuttua, huolimatta ennakkoluuloista. Kulttuurierot aiheuttavat ongelmia yleisessä kanssakäymisessä, mutta niistä oppii. Ongelmana voi olla kulttuurieroissa esimerkiksi se, että toisissa kulttuureissa ei arvosteta naisia. Tämä tuottaa ongelmia arkiseen elämään. Lähtökohtaisesti ympäristö ja kulttuuri ohjaa yksittäistä personaa. Etiikka, moraali ja arvot ovat ihan erilaisia eri puolilla maailmaa.
Herätekysymyksinä oli miten opettajan arjessa näkyy kansainvälisyys ja miten monikulttuurisuus näkyy arjessa, ammattikoulussa tai ammattikorkeakoulussa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti