tiistai 15. marraskuuta 2016

15.11 Lähiopetuspäivä



15.11 Lähiopetuspäivä,

 MO-tehtävä aiheena: Miten rakennetaan yhdessä toimivaa työyhteisöä
Oli Kalamaljamenetelmällä toteutettu tehtävä.  Menetelmässä oli kaksi rinkiä: ulkorinki ja sisärinki. Sisärinki keskustelee aiheesta, ulkorinki kuuntelee. Ryhmälle annettiin keskusteluaika, jonka jälkeen ulkorinki siirtyi sisärinkiin jatkamaan keskustelua aiheesta.
Toimivaa yhteistyötä rakennetaan sillä, että kaikilla on sopiva työkuorma Muutoksessa ja kehityksessä pitää olla muutosmyönteisyyttä. Sitoutuminen yhteisiin tavoitteisiin on tärkeää, samoin työhyvinvoinnista huolehtiminen. Yhteiset arvot ja pelisäännöt auttavat helpottamaan työilmapiiriä. Johtajan läsnäolo toisinaan on tärkeää, samoin alaisten kannustaminen ja heistä huolehtiminen. Yksilötasolla pitää olla myös vaikuttamismahdollisuuksia.

Päivä sinällään koski yrittäjyyskasvatusta ja yrittäjyyttä.
Työelämän muutostrendit: Ilmastosopimukset ja energiamuutokset vaikuttavat. Samoin työntekijöitä jää työttömiksi sitä mukaa, kun koneäly / tekoäly korvaa perustehtävissä ihmisen, esimerkiksi arkistoinnissa. Digitalisoituminen tuo haasteita, mutta sen mukaan on elettävä ja pyrittävä kehittämään tietoteknisiä taitoja. Tekeekö Posti sen, että toimitusmaksut ovat niin kalliita, etteivät suomalaiset verkkokaupat kehity ja lisäänny. Ihmisten pitää olla sosiaalisia ja pystyä toimimaan kaikkien kanssa, eri toimintaympäristöissä. Tämä tuo haasteen jo peruskoulutustasolle, että pystytäänkö opiskelijasta tekemään tällainen tulevaisuuden vaatimusten vuoksi. Ammatit muuttuvat ja etenkin opettajien pitää olla selvillä työelämän vaatimuksista, etenkin ammattioppilaitos- ja ammattikorkeakoulutasolla. Virassa olevan opettajan pitää ottaa itse asioista selvää. Yleisiä työssä tarvittavia valmiuksia ovat oppiminen ja ongelman ratkaisu, aloitekyky, tietotekniikkataidot, viestintä ja mediataidot.
Iltapäivällä tutkittiin ryhmätöissä sitä, miten yrittäjyyskasvatusta pitäisi opettaa eri luokka-asteilla 0-6 luokista korkeakouluun. Mitkä ovat kunkin luokkatason ydintavoitteet yrittäjyys- ja työelämätaitoihin. Mitkä ovat toteuttamiskelpoisia tavoitteita ja mitkä ovat strategian plus- ja miinuskohdat. Yrittäjyyskasvatus kuuluu kaikkiin ammatillisiin perusopetuksen tutkintoihin elinikäisen oppimisen kohdassa. Yliopistoissa urapolun rakentaminen on epäonnistunut, kun maisteriksi valmistunut ei edes tiedä, mihin hän voi mennä töihin. Tämä vaikeuttaa myös yrittäjäksi alkamista. Yrityshautomo on korkeakoulusta valmistuneelle hyvä tapa alkaa yrittäjäksi. Yrittäjyyskasvatuksella pitää pyrkiä siihen, että yrittäjyys nähdään tasavertaisena vaihtoehtona palkkatyölle. Yrittäjyyskasvatus on pitkällä aikavälillä tapahtuvaa asennekasvatusta, vaikka myönteiset arvot ja asenteet säilyvät, mutta tiedot ja taidot voivat unohtua. Yrittäjyys voidaan nähdä toisaalta kansalaiskasvatuksena. EU määrittelee että yrittäjyys on yksilön peruspätevyys, OPM määrittelee että yrittäjyyskasvatus kuuluu osana elinikäiseen oppimiseen. 

Tämän päivän antina sain paljon hyviä ajatuksia yrittäjyydestä ja yrittäjäkasvatuksesta ja hyviä esimerkkejä miksi asia on ajankohtainen. Henkilökohtaisesti yrittäjyys on minulle toisaalta tuttua, toisaalta vierasta. Yrittäjyysmaailmaa olen nähnyt omien vanhempieni puolelta. Lopputuloksena kuitenkin vanhempani tekivät lopulta työuransa enimmäkseen palkkatöissä. Tiedän kuitenkin paljon tapauksia missä yrittäjyys ei ole onnistunut ja sen seuraukset ovat olleet ikäviä. Tämä on jättänyt leiman, että yrittäjyys tuntuu minulle vieraalle. Toisaalta minulta on kysytty alkaisinko yrittäjäksi atk-puolelle. Kilpailu olisi kuitenkin kovaa tässä kaupungissa. Yrittäjyyskasvatuksen opettaminen ei minulle kuitenkaan olisi töissäni ongelma. Tämä opetuksen alue vaatii paljon taustatyötä, että tietää mitä nuori tarvitsee tietää alkaessaan yrittäjäksi. Mitä pitää huomioida, mistä saa rahoitusta, apua, tukea ja niin edelleen.  Innovatiivisuus on sitä, että kehittää uuden tuotteen tai palvelun ja sen saa markkinoitua ja muutettua rahaksi. Tämä ajatus oli minulle uutta. Sisäinen ja ulkoinen yrittäjyys termeinä tulivat tutuksi yrittäjyyspäivällä ja luennolla, samoin omaehtoinen yrittäjyys. Toimivan yrityksen ostaminen asiakkaineen, on hyvä vaihtoehto sille, että aloittaa yrityksen itse. Toimivassa yrityksessä on historia, toimiva konsepti, valmiit asiakkaat ja osaava henkilökunta. Tämä helpottaa yrittäjyyden aloittamista. Toimivasta yrityksestä maksetaan reaaliomaisuudesta, ja toisinaan myös brändistä, ei aina siitäkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti