perjantai 24. kesäkuuta 2016

22.6 kuudes lähiopetuspäivä

22.6 kuudes lähiopetuspäivä



Alkoi videon katsomisella aiheena läpikäymisen pedagogiikka. Tällainen termi oli ensin ihan vieras. Asiat pitäisi käydä läpi, mutta monesti aika loppuu. Opiskelijat turhautuvat ja opettajaa nolottaa, mikäli asioita ei saada käytyä suunnitellun aikataulun puitteissa läpi. Opetus kärsii ja asiat unohtuvat. Opetuksen laatu kärsii ja oppimista ei tapahdu ollenkaan. Läpikäymisen pedagogiikka pitää pysäyttää ja vaihtoehtona on asioiden käsitteleminen, eli asiat tarkastellaan omakohtaisesti ja asioiden työstämisellä syvällisesti omatoimisesti käsityksiä rakentamalla. Että oppimista tapahtuisi, tarvitaan aikaa oppimiselle ja asian pohtimiselle. Läpikäymisen pedagogiikka perustuu lähimuistiin ja sen vuoksi asiat unohtuvat nopeasti. Opettajan pitää pyrkiä rauhallisuuteen ja siihen, ettei opetuksessa ole kiire.
Omassa työssäni olen saanut paljon hyvää palautetta rauhallisuudesta ja asioiden selkeällä esityksellä, sekä tietoteknisiin kysymyksiin vastaamalla huolimatta siitä, kuuluvatko ne oman kurssini sisältöön vai ei. Käytän myös aikaa tunnin jälkeen yhteisiin kysymyksiin, mikäli minulla on siihen mahdollisuus.

Peruskoulu on siirtymässä ilmiöpohjaiseen opetukseen, jonka merkitys on työelämäläheisyydessä.
Tutustuttiin digipedagogiikkaan ja some-merkkeihin. Digipedagogiikka on aikaisemmin ollut valinnainen aine, mutta nykyisin tekniikan merkitys opetuksessa on niin tärkeä, että se on tullut pakolliseksi osaksi kaikkien opettajien opiskeluun. Digimerkit / verkko-osaamisen merkeissä historiaa on sertifikaattipuolelta esim. Microsoftin kautta jo 80-luvulta. Opiskelussa tehtävät merkit  ovat OPE.fi 1-tason vaatimuksia.

Oppimisympäristöihin vaikutetaan elinkeinotoimijoiden / soten toimijoiden kautta. Opiskelun jälkeen 10 vuoden työkokemuksen jälkeen voidaan puhua ammattimiehestä. Opetitpa mitä tahansa, perustele pedagoginen menetelmä, että oppiminen on kyseisellä keinolla tehokkainta. Keino voi olla kalliimpi menetelmä, mutta paljon tehokkaampi lopputuloksen kannalta. Negatiivinen eroaminen tarkoittaa koulusta pois jäämistä niin, että kukaan ei tiedä poissaolon syytä tai ei ole tietoa minne opiskelija on joutunut. Kyseessä on syrjäytymisen riski. Ohjauksen avulla voidaan pitää kiinni siitä, että opiskelijat eivät katoa oppilaitoksista ja pysyvät koulun tukiverkon piirissä, eivätkä joudu syrjäytymisuhan alle.

Mitä ajatuksia osaamisperusteinen oppiminen on  minussa herättänyt ?
Mielestäni ajatus on tosi hieno. Jos osaat jotakin, ei sitä tarvitse opiskella välttämättä ollenkaan. Riittää kun osoittaa osaamisensa jotenkin. Koulumaailmaan osaamisperusteisuus luo paljon haasteita, etenkin kun resurssit pienenevät ja samaan aikaan pitäisi laadun parantua. Aika näyttää onko se realismia vai ei. Nopeaksi opetustavaksi tällainen menetelmä on omiaan. Tosin kaikki eivät ole samalla viivalla ja toiset oppivat hitaammin. Toisilla voi myös olla aiempaa osaamista mitä toisilla ei ole.

tiistai 21. kesäkuuta 2016

21.6 Viides lähiopetuspäivä

Päivä tarjosi tietoa käyttämästämme opiskelijaportaalista ja opinnoista. AC-yhteydellä toteutettu tietoisku oli hyvä ja selkeytti paljon opintoihin liittyviä ajatuksia.

AC-yhteys on muutenkin hyvin toimiva tapa opettaa, kun halutaan etäyhteyksillä saada opetusta eri paikkakunnille. Tänään tosin oli vain kahden paikkakunnan välinen neuvottelu.

Työstimme HOPSIA eteenpäin. Monet kysymykset jotka tuntuivat aika hankalilta, selkenivät HOPS:N osalta. Keskustelimme reformista ja arvioinnin merkityksestä. Hyvin tehty arviointi on opettajan ja opiskelijan etu. Ei ole kiva huomata töihin mennessä, että arviointi opiskelusta arvosanoineen on ollut pielessä. Odotukset ja mieliala varmasti latistuvat töissä, jos loistavilla papereilla valmistunut nuori kokee, ettei osaakkaan oikeastaan mitään.

Omassa työssäni teen arviointia opiskelijoiden suoriutumisesta ja koitan muuttaa opetusta ja materiaalia selkeämpään tai helpompaan suuntaan. Pääasiahan oppimisessa on, että kaikki oppivat, olipa opiskelutaidot ja aikaisempi kokemus aiheesta mitä tahansa.

Ryhmätöissä pohdittiin ohjaamisen merkitystä ja sitä, mitä kaikkea pitää opettajan huomioida ohjaamisessa ja mitä sääntöjä ja ohjeistuksia hänen olisi hyvä tietää. Tutkinnon perusteet ovat lähtökohta sille, että arviointia ei tehdä vääristä kohdista tai väärällä tasolla.

Tunnilla heränneitä HOPS aihealueiden kysymyksiä olivat muun muassa:


·         mitkä ovat tutkinnon perusteet
·          miten suunnittelet ja ohjaat osaamisperusteisesti
·         miten kuvailet oppimisprosessin. Mitkä ovat tutkinnon perusteet.
·         mitä asiakirjoja tarvitaan opetuksen ja ohjaamisen suunnittelua varten ja mistä löydän ne
·         mikä on toimintaympäristö ja mitkä asiakirjat ohjaavat toimintaa turvallisuuden kannalta
·         miten huomioit opiskelijat opiskelun suunnittelussa
·          Oman ryhmäni ajatuksissa olivat miten huomioit osaamisperusteisuuden omassa työssäsi, mikä on opettajan rooli ohjauksessa oppimisprosessin eri vaiheissa. Miten huomioit opetuksen ja ohjauksen suunnittelussa opiskelijan fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen turvallisuuden.

Loppuun upotettu video, Jope Ruonansuun Pieni Hiace youtubesta. Tätä eilen kuuntelin ja nauratti kovasti, vaikka on ihan hyvä kappale oikeasti. 

keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

15.6 neljäs lähiopetuspäivä

Tämä päivä oli HOPS:in täydentämistä, mutta päivään mahtui myös paljon muuta.
Käsittelimme ryhmätöinä aiheita, jotka olivat haastavia, mutta varmasti osa jokaisen työtä ammatillisessa opetuksessa myöhemmin.

Monet asiat, kuten ammatillisen oppilaitoksen kv strategian ja tutkimus- sekä kehittämisalueen painopisteet olivat vieraita minulle. Toki vaikka minulla näistä ajatus onkin, ne ovat yleensä oppilaitoskohtaisia ja niihin perehtyminen vaatii oman aikansa.
Käsittelimme palautteen merkitystä. Palautteen kautta itsensä kehittäminen on hyvä tapa kehittyä opettajana. Itse saan palautetta työstäni suoraan opiskelijoilta tunnin aikana, mutta myös tunnin jälkeen suullisesti. Kurssien päätyttyä  opisto kerää sähköisesti palautteita eri kursseista. Näiden palautteiden kautta huomaa mitä tekee hyvin ja mitä pitäisi parantaa opettajuudessa.

Palaute on yleensä rehellistä ja koska itse toimin lähinnä aikuisten opettajana, uskon, että palaute on harkittua. Tokihan palaute voisi olla myös ihan kiusantekoa esimerkiksi, jos opiskelijalla on jotakin henkilökohtaista opettajaa vastaan. Tällaista tosin omalla kohdallani ei ole ollut. Ainahan opettaja ei kaikkia miellytä syystä tai toisesta ja palaute voi olla sen mukaista, riippumatta opettajan hyvyydestä tai huonoudesta. Palautteesta parasta on se, kun näkee opiskelijansa vuotta tai vuosia myöhemmin ja hän muistaa minut ja kertoo, että on suositellut minun kurssejani myös muille tuttavilleen. Monesti saan palautetta myös siitä, miten olen onnistunut innostamaan ihmisiä tietotekniikan pariin ja kuinka he, etenkin ikäihmiset, eivät enää pelkää tietokonetta ja sitä, että he onnistuisivat rikkomaan tietokoneensa toiminnallaan.

Opettajan työ on sellaista, että sitä pitää aktivoida ja kehittää. Muuten on se vaara olemassa, että opettaja rutinoituu ja jämähtää niin sanotulle mukavuusalueelle. Itse pyrin työssäni kehittämään uusia kursseja ja ottamaan käyttöön uusia opetusvälineitä. Siten oma osaaminen monipuolistuu, sekä ohjelmistojen ja sähköisten palvelujen osalta, mutta myös erilaisten laitteiden osalta. Kun opettaja päivittää omaa ammattiosaamistaan ja tietotaitojaan, hän näyttäytyy myös virkeämpänä opiskelijoille.

tiistai 14. kesäkuuta 2016

Reformi ammatillisessa oppilaitoksessa

Reformi on valtion kärkihanke jonka tavoitteena on uudistaa koulutus osaamisperusteiseksi ja asiakaslähtöiseksi. Opetushallituksen mukaan  reformi toteutetaan 018 mennessä. Reformin tavoitteena on aikaansaada säästöjä toisen asteen koulutuksessa. Laadullista kehitystä pyritään saamaan aikaan yhä pienenevillä resursseilla yhdessä koulutuksen sidosryhmien kanssa.
Reformi tulee mullistamaan lainsäädännön, tutkinnot, rahoituksen ynnä muut keskeiset opetuksen puitteet. Nykyiset lait yhdistetään uudeksi nuoria ja aikuisia koskeviksi.

Reformin vuoksi henkilökuntaa koulutetaan, että he pystyvät opettamaan uuden opetustavan mukaisesti. Reformi muuttaa opetuksen osaamisperusteiseksi ja vie koulutuksen työpaikoille. Tämä on herättänyt yleisesti huolta siitä, miten resurssit riittävät opetuksen järjestämiseksi. Työnantajat kuitenkin toivovat, että opettajat jalkautuvat, eli käyvät tapaamassa ohjattavia opiskelijoitaan työssäoppimisen jaksojen aikana.

Ongelmana on, että lähiopetuksen määrä vähentyy ja samalla tukea tarvitsevien oppilaiden määrä kasvaa. Koska säästöjä pitää tehdä, pelätään, että voimakkaat säästötoimet aiheuttavat pienille kouluille ongelmia toiminnassaan.

Opettajan rooli muuttuu reformin myötä. Opettajasta tulee valmentaja, oppimisprosessin tukihenkilö, joka pyrkii auttamaan opiskelijaa opinnoissaan, eikä toimi enää perinteisen tiedonjakajan roolissa. Opettajan työssä alkaa korostumaan vahvemmin työelämäyhteyksien ylläpito ja verkostointiosaaminen. Opiskelu siirtyy painottumaan työpaikalla tapahtuvaksi oppimiseksi.

Reformissa on mielestäni se hyvä puoli, että jos opiskelija voi näyttää osaamisensa, hänen ei tarvitse jäädä koululle odottelemaan tunnin päätöstä, vaan pääsee kotiin. Samalla tämän oppilaan kohdalle varattu resurssi voidaan kohdentaa toiselle opiskelijalle, jolla on ongelmia oppimisessa.
Opettajalle tulee uusia haasteita, kun hänen pitää opetella uudenmallinen opettaminen / ohjaaminen ja samalla lisätä tietoutta työ- ja elinkeinotoiminnasta ja verkostoitumisesta. Tällä reformilla on mahdollisuus täsmäkouluttaa nopeammin työntekijöitä työmarkkinoiden tarpeisiin entistä nopeammin. Omassa työssäni tällainen malli ei näy, koska toimin kansalaisopiston opettajana, mutta mielenkiintoinen haaste tästä todella kehittyy sitten, kun olen ammatillisen oppilaitoksen opettaja :)


14.6 Kolmas lähiopetuspäivä

14.6 kolmas opetuspäivä.

Päivän aikana on tutustuttu lisää HOPS:iin ja tehty HOPS:iin liittyvä harjoitus. Esimerkiksi Verkosto-osaamisen ryhmätyö osoittautui lopulta haasteelliseksi ja koska itse en ole yritystaustainen, niin yrittäjyyden näkökulmasta opettaminen on aika vieras alue minulle. Ryhmätöissä pohdittiin ydinkysymyksiä verkosto-osaamisen alueeseen ja kysymyksiä tuli todella monta. Esimerkkejä kysymyksistä





1.3  mitä on työelämälähtöinen oppimisympäristö (haastattele opettajaa, miten arjessa näkyy, miten kirjoissa)


1.4 mitkä ovat sinun kannaltasi tärkeimmät työympäristöt


1.5 Mitä yrityksiä / verkostoja alallasi on


1.6 Mitä työelämälähtöisiä opetus- ja ohjausmenetelmiä on


1.7 Miten yrittäjyys tukee sinun alallasi


1.8 Miten kehität verkosto-osaamistasi


1.9 Mitä verkostoja tarvitset työsi tueksi


1.10  miten hyödynnät työelämälähtöisiä oppimisympäristöjä työssäsi


1.11 mitä tarkoitetaan sisäisellä ja ulkoisella yrittäjyydellä


1.12 miten hyödynnät opiskelijoiden ja omaa työkokemusta opetuksessa ja ohjauksessa.

Nämä kysymykset olivat laajoja ja yleisesti todettiin, että nämä laajat kysymykset ovat hyvä alku opetukselle, joiden avulla voidaan siirtyä pienempiin kokonaisuuksiin.Verkosto-osaaminen on mielenkiintoinen alue, johon en ole omassa työpaikassani tutustunut kovin hyvin. Kolmannen päivän lopussa tutkittiin HOPS:n arvo-osaamisen aluetta ja tämä alue selkeni minulle, eettiset arvot sinällään ovat selkeitä, kestävä kehitys on myös terminä tuttu ja se tulee olemaan tärkeä osa koulutusta. Omassa työssäni eettiset arvot tulevat toisaalta työantajan puolesta ja talon ohjeistuksesta, mutta myös omat eettiset arvot vaikuttavat omassa työssäni. Pyrin toimimaan työssäni niin, että kaikki saavat tasapuolisen opiskelun, riippumatta lähtötasosta ja taustasta. Kestävää kehitystä ajattelen siten, että pyrin opettamaan asioita joista on kurssilaisille yleistä hyötyä vielä myöhemmälle ajalle ja tulevaisuuteen.
 

keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

8.6 Toinen lähiopetuspäivä

Päivä alkoi kevyesti youtube-videon kautta ohjatulla origami-paperiveneen taittelulla.
Tarkoitus oli, että video katsotaan ja tehdään paperivene lopulta ilman ohjetta. Myös aika oppimiseen piti merkitä. En saanut venettä kasaan kovin nopeasti, sillä videossa oli vähän epäselvä taittelukohta lopussa. Aika meni pitkälti ekan veneen valmisteluun. Videon kautta oppiminen on hyvä lisä opiskelumuotoihin. Ongelmana vain on, että opettajalta ei voi kysyä mitään, eikä opettaja voi antaa muuta mallia kuin se mikä o taltioituna.

Teimme myös ryhmätöitä, joista haastava oli miettiä, miten voidaan osoittaa että opettaja on osannut kohdata opiskelijan. Kaikki päätyivät lopulta samankaltaisiin menetelmiin ja asioihin jotka pitäisi opettajan huomioida.

Päivän aikana avattiin myös tulevaa opiskelua ja oppimisportfoliota, joka vaikuttaa toisaalta mielenkiintoiselta mutta myös haastavalta.

Tunnilla pohdittiin myös miten opettajan pitää työssään toimia ja lähtökohtana on positiivisuus. Opettajan pitää pystyä opettamaan asiat siten, että opiskelijalle jää opinnoista hyvä mieli. Opettaja ei saa nolata opiskelijaansa, vaan hänen pitää pystyä rohkaisemaan omalla esimerkillään opiskelijaa. Tänään opin muun muassa, että origami-taittelu ei ole minun leipälaji ja sen, että ei ole itsestään selvää ja helppoa sanoa, miten voidaan todistaa, että opettaja on onnistuneesti kohdannut opiskelijan :)



tiistai 7. kesäkuuta 2016

7.6 Ammatillisen opettajakoulutuksen ensimmäinen päivä.

Päivä oli mielenkiintoinen ja toi heti alkuun paljon sellaista, mitä ei itse opettajan työssään ole pohtinut.

Ryhmähenki on hyvä ja monipuoliset työkokemukset ja -urat tuovat väriä keskusteluihin.
Opetuksen alkuun oli paljon ryhmätöitä joista itse ainakin pidin kovasti.Opettaja toi hyviä esimerkkejä opettajuudesta ja siitä mitä kaikkea opettajalta vaaditaan nykyaikana. Opetus ei ole vain 45 minuuttia ja kotiin, vaan opetus todella vaatii tunnin suunnittelun ja arvioinnin. Itse toimin opettajana kansalaisopistossa, jossa tunnin suunnittelu on tärkeä osa työtä.

Opettaja ei ole "kesälomalla" kuten kurssin alussa todettiin, vaan opettajan työ on suunnitelua kesällä ja samalla itsensä ja oppilaitoksensa tiedottamista. Olen saanut paljon hyvää palautetta työstäni ja opiskelijat juttelevat monesti kaupungilla ja kertovat markkinoivansa minua muillekin tutuilleen. Tämä on kansalaisopistossa paras tapa saada kurssilaisia yhdessä kansalaisopiston opinto-oppaan ja lehtitiedottamisen kautta.

Opettajan pitää pystyä kehittymään ja mukautumaan ajanmukaisiin opetuskäytänteisiin ja metodeihin. Vaikka päivä oli pitkä, niin hyvin jaksoi keskittyä huolimatta siitä, että on pitkä aika edellisestä opiskelusta koulun penkillä istuen :)